sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Iästä viis – ihmisen ääni kuuluviin!

Käykää ihmeessä lukemassa kahden rautaisen ja aivan mahtavan naisen blogeja. Tämän aamun Hesaria selaillessani annoin itseni sivistyä lukemalla artikkelin liittyen 94-vuotiaaseen bloggaajaan Irma Holmiin (Helsingin Sanomat, Ulkomaat, B1). Irma on Ruotsin toiseksi vanhin bloggaaja, ja toinen supernainen on 100-vuotias Dagny Carlsson. Mahtavaa, kyllä tässä nuoremmat kalpenevat! 

Naiset kirjoittavat elämästään ja ajatuksistaan muun muassa siitä, miltä arki tuntuu vanhusten palvelutalossa Ruotsissa. Naiset siis asuvat palvelutaloissa, joita kodeiksikin kutsutaan, vaikka Irma toteaa Hesarin jutussa, ettei palvelutalon sohva ole kotisohva, se on VAIN sohva. Palvelutalo ei ole koti, Irma painottaa, eikä tähän kodiksi tituleeratun paikanvalintaa voi oikeastaan vaikuttaa. 

Jos elämän alkupäässä ihminen on vailla aitoja valinnanmahdollisuuksia, ja ihmisen asioita hallinnoi joku toinen, niin näin käynee myös ”elämän ehtoo puolella”, kuten runollisesti elämän loppupäätä kutsutaan. Miksi? Mihin katoaa itsemääräämisoikeus ja milloin meistä taas tulee hallintaoikeutemme menettäneitä? Tässä vaiheessa omaa elämää ajatus kieltämättä kylmää! Lippu korkealle Irma ja Dagny, me kuulemme teidän äänenne ja me haluammekin kuulla.

2 kommenttia:

  1. Se on kiva kuulla että tämän ikäiset ihmiset antavat äänessä kuuulua modernilla tavalla.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, ja tämä kehitys varmasti jatkuu ajan myötä. Enpähän minäkään ajatellut kiikkustuolilla blogia hylätä...tai mikä sitten onkaan silloin (kaukana)tulevaisuudessa omien ajatusten välittämisen tapa.

    VastaaPoista