keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Kauneudesta ja kaupunkikulttuurista.
Ajatuksissani on jo pidempään liikkunut kohtuullisen uusi ilmiö, ainakin Suomessa, jota nimitetään neulegraffitiksi tai neulegraffaksi. Wikipedian mukaan ilmiö on saapunut Suomeen vuonna 2008 Yhdysvalloista. Kyseessä on kaupunkikuvan piristäminen, ja ainakin omasta mielestäni myös taistelu kauneuden puolesta. Itse törmäsin näihin neulegraffoihin Helsingissä, kun Ruttopoiston eli Vanhan kirkkopuiston puut koristautuivat neuleasuihin. Kyseessä on mielestäni aivan hurmaava ilmiö, joka saa lämmintä hyrinää rintaan.
Mekin täällä Asukastalo Kylämajassa aiomme ryhtyä moiseen, eli aloitamme villoittamisen etuoven edessä olevista, sanotaanko nyt nätisti, perinteisistä rautakaiteista. Olen itseoppinut virkkaaja, jonka käsissä koukku pysyy juuri ja juuri, ja neulosta syntyy ihan perinteisellä suoraa ja enempi suoraa –menetelmällä. Kutsunkin Sinut, rakas lukija, virkkaamaan tahi neulomaan kanssamme Kylämajan edustaa kauniimmaksi. Tule omien lankojesi kanssa tai pyydä kerä lankaa ja koukku meiltä tai sitten tuo oma merkkisi jonon jatkoksi. Jono tarkoittaa nyt yhtä kappaletta, mutta lisää on tulossa, ainakin näistä hikisistä näpeistä. Aivan mahtavaa kaupunkitilan haltuunottoa!
Kaupunkitilan haltuunotosta täytyykin mainita kutojamummot, jotka ovat kiihdyttäneet pääkaupungin virkaatekevät hämmennyksiin. Kyseessä on siis Helsingin Malmin kutojamummot, jotka ovat kansoittaneet Malmin aseman ylikulkuputken. Kutojamummot istuvat käytävän varrella ja kutovat sekä myyvät omia käsitöitään. Ihan siinä ihmisten edessä. Syy kalabaliikkiin on, näin olen mediasta antanut itseni ymmärtää, että mummot ovat hankaloittamassa putken käyttöä ja ihmisten läpikulkua (Helsingin Sanomat, Kotimaa, A19). No juu. Pekka Sauri ilmaisi heti kohta perään, ettei mummoja oltaisi häätämässä, joten ehkäpä mummeroiset saavat vielä jäädä ”putken käytön ja läpikulun” tukkeeksi. Ihan mielenkiintoista seurata mitä tuleman pitää.
Samaisessa lehdessä Ville Seuri nosti esille kaupunkitutkija Jane Jacobsin ja viittaa tutkijan oivallukseen, että kaupunkilaiset itse tekevät kaupungista turvallisen, eivät pelkästään poliisit. Joten eiköhän tästä voi mutkat suoriksi vedellen tehdä johtopäätöksen, että kansa kaduille valtaamaan omat asuinalueet takaisin käyttämättömyyden kurimuksesta. Pidetään siellä kaduilla toisistamme huolta. Ja otetaan lankakerät mukaan. Siinä samassa voimme sitten hiukan kaunistaa kaupunkiamme.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti