tiistai 18. kesäkuuta 2013

Onnellisuuden mittarit
Miten me suomalaiset pärjäämme suhteessa muihin kansoihin onnellisuudessa? Millaisilla mittareilla onnellisuutta on mahdollista mitata? Kuka määrittelee onnellisuuden? Onko ihminen kenties itse oman onnellisuutensa asiantuntija?

Kevään 2013 Solidaarisuus-lehden numerossa onnellisuutta tutkinut kansantaloustieteilijä Tatu Hirvonen kertoo onnellisuuden mittaamisesta ja onnellisista. Onnellisuutta voidaan, luonnollisesti, mitata vaikkapa siten, että ihmiseltä kysytään itseltään omaa arviota onnellisuudesta. Tai sitten voidaan kysyä läheisiltä ihmisen onnellisuudesta.

On toki olemassa erilaisia aivotutkimukseen liittyviä mittareita, joilla mitataan aivoissa tapahtuvia muutoksia. Näitä pitkällä tai lyhyellä aikavälillä tapahtuvia muutoksia voidaan sitten verrata esimerkiksi tulotasoon tai terveydentilaan.

Kuitenkin, lopultakin, ihminen ITSE on oman onnellisuutensa asiantuntija. Hirvonen toteaa haastattelussa, että ihmiset kulttuurista riippumatta osaavat kyllä vastata siihen, kokevatko he itsensä onnellisiksi.
2000-luvun alussa onnellisuusvuosia mitattaessa Suomi oli sijalla kahdeksan, edellä oli muun muassa Sveitsi, Tanska ja Islanti. Muutoinkin pohjoismaat pärjäsivät vertailussa hyvin. Näyttää siis siltä, että jonkinlainen taloudellinen vauraus on yksi onnellisuuden kulmakivistä. Äärimmäinen köyhyys ja vaikkapa se, ettei pääse hoitoon sairauden sattuessa, murentaa kokemusta onnellisuudesta.

Yleisesti ottaen suomalaisten onnellisuutta edistää Hirvosen mukaan muun muassa ”hyvä terveys, kestävä parisuhde, hyvät ystävyyssuhteet ja sosiaalinen tukiverkosto”. Ja vielä, tämä on tärkeää, ”ihminen tarvitsee tuntee siitä, että hän kuuluu joukkoon”.
Nyt kun Asukastalo Kylämajan väki on siirtymässä kesälomalaitumille, on mukava saada todeta, että majassamme on tapahtunut pieniä yhteenkuuluvuuden, onnellisuuden hetkiä. Olemme juhlineet yhdessä ja tehneet yhdessä työtä. Olemme viettäneet arkea yhdessä, mutta myös kohonneet arjen yläpuolelle. Olemme kohdanneet haastavia tilanteita, mutta niistäkin olemme selvinneet yhdessä. Kaikki nämä jaetut kokemukset ovat olleet tärkeitä.

Onnellisuuden vaaliminen on henkilökohtainen kysymys. Kukin vaalii onneaan valitsemallaan tavalla. Toinen lähtee lenkille hiukset hulmuten, toinen makaa rannalla lämpöisessä hiekassa. Tai molempia, hiukan päivän mukaan. Tänään tätä ja huomenna tuota. Ja ehkä tuossa valinnanvapaudessakin on eräs onnellisuuden siemen. Voin sanoa olevani onnellinen, koska minulla on vapaus valita, vapaus lähteä vaikkapa sinne rannalle tai mennä istumaan laiturin nokkaan ongen kanssa. Vapaus. Onni.

Muistan olla kiitollinen, koska kaikilla ei ole näin. Kaikki eivät voi valita vapaasti miten vaalia omaa onnellisuuttaan. Kaikilla ei ole perusedellytykset kohdallaan. Ei ole ruokaa, rauhaa, turvaa, terveyttä -  niitä perusasioita.
Ja rakkautta. Viisivuotias tyttäreni totesi syvään huokaisten: ”Eiks olis kauheaa, jos ei saisi rakastaa”. Kyllä se rakkaani olisi aika kauheaa. Niihin perusasioihin kuuluu toki rakkaus, oikeus ja mahdollisuus rakastaa ja saada rakkautta.

Onnellisuus tuntuu olevan siis monien asioiden summa. On perusasioita ja sitten on niitä yksilöllisiä asioita. Totta on kuitenkin se, että tarvitsemme muita ihmisiä lähellemme. Otan siis ongen ja lähden rantaan ja otan kaverin mukaan. Jutellaan ja ollaan hiljaa. Eikä sen niin väliä onko siiman päässä koukkua. Kunhan istutaan ja ollaan.
Asukastalo Kylämajan väki lähtee parveilemaan kesäkaduille ja ruohikoille, kukin tavallaan. Mutta elokuussa, jatketaan taas kohtaamista yhteisessä majassamme, ja jaetaan avokätisesti sitä onnellisuutta. Onni ei jakamalla vähene!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti