tiistai 4. kesäkuuta 2013

Ihmiseltä ihmiselle

Gnothi seauton – tunne itsesi, totesi muinoin Sokrates Ateenan kukkuloilla samotessaan. Ihminen, tunne itsesi. Niin tärkeää, mutta niin kovin vaikeaa. Erityisesti tänä keväänä olen pohtinut tätä ohjenuoraa. Itsensä tunteminen on tie omien rajojen ja voimavarojen tunnistamiseen.

Tässä aasinsillan kautta selitys sille, miksi Asukastalo Kylämajan blogisti on viettänyt hiljaista eloa jo viikkojen ajan Matalat Kynnykset -blogissa. Niin rakasta kuin tämä kirjoittaminen onkin, se vaatii luovuutta ja aikaa. Aikaa istahtaa ja aikaa ajatella ajatuksia. Johan Goethekin totesi, että ihmisen pitäisi, jos vain mahdollista, sanoa päivittäin muutama järkevä sana. Tämä luonnollisesti pätee ajatuksiinkin.

Asukastalossa saa olla ihmisenä ihmiselle, ja se on sitä parasta antia. Joskus istuessaan tiukasti tietokoneen ääressä lukiessaan sähköposteja, raportteja rustatessaan, toimintaa suunnitellessaan, tuntuu enemmän kuin elähdyttävältä kuulla ihmisen ääni ovelta. On elämää suurempaa jakaa ajatuksia, kertoa ja kuulla kuulumisia, paistatella toisen ihmisen lämmössä. Totta on myös toinen puoli. Kiire vie ajatukset pois, nopeuttaa askelta ja rinnassa painavat tehtävät, jotka odottavat tekemistään. Kiire on vitsaus, joka johtaa kohtaamattomuuteen, mikä taas on myrkkyä. Ja kiirettä ja ohi katsomista maailmamme on täynnä.

Ihminen, tunne itsesi. Tunnista rajasi, vaali voimavarojasi, sano päivittäin muutama järkevä sana ja ajattele muutama luova ajatus. Selätetään kiire ainakin kesän ajaksi, ja hoivataan itseämme ja toisiamme. Ollaan ihmisenä ihmiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti